(Lukupäiväkirjaan) Maija Nyman; Naisia kaivolla

Tämä kirja on ollut omassa hyllyssäni jo vuosia, mutta jostain kumman syystä en sitä ole aikaisemmin lukenut kokonaan, vain luvun sieltä täältä.
Mutta muutama viikko sitten otin kirjan iltalukemiseksi sänkyyn, ja kirja olikin hyvää iltalukemista. Luku illassa ei ollut kova urakka, eikä kirja ollut niin raskasta tekstiä, etteikö sitä olisi jaksanut lukea juuri ennen nukahtamista.
Maija Nyman jatkaa naisen tien pohdintaa. Elämän kaivolla hän on kohdannut tällä kertaa Raamatun naisia, vereviä Eevan tyttäriä, joiden kohtalot puhuttelevat väkevästi nykynaistakin. Vuosituhannet vaihtuvat, tavat muuttuvat, mutta sama elämän jano säilyy naisen sielussa. Eeva, Saara, Ester, Martta, Maria...
Naisia kaivolla paneutuu siis Raamatun naisiin. Maija Nyman pohtii kirjassaan Raamatun naisia, heidän elämäänsä ja tarinaansa. Ja peilaa heitä myös nykypäivään, meidän nykypäivän naisten elämään. Vaikka kyse on eri kulttuurista ja täysin eri maailmanajasta, on mielenkiintoista huomata kuinka vähän tietyt asiat kuitenkaan muuttuvat. Tämän päivän naiset kamppailevat samojen asioiden parissa kuin Raamatun naiset aikanaan...
Toivon, että voisit kuunnella heitä ja katsella kanssani kasvoja, jotka heijastuvat veden pinnasta. Heidän maailmansa ja tunteensa voivat kohdata sinun kokemusmaailmasi. Kenties voit nähdä itsesi selvemmin ja saat rohkaisua lähteä täyden vesiruukkusi kanssa eteenpäin kohti huomista.
Naisia kaivolla ei (onneksi?) ole teologinen pohdinta näistä Raamtun naisista ja tapahtumista, vaan se on ennen kaikkea pieni pysähdyshetki kaivolla, pieni rupattelutuokio näiden naisten kanssa. Kirja on tietenkin Nymanin oma tulkinta Raamatun naisista ja heidän elämänsä käänteistä, mutta kaikki tuo tieto löytyy myös Raamatun sivuilta, joten harhaan ei olla menty. Ja jos jossain kohti on käytetty omia päätelmiä ja kuvitelmia, ei se kuitenkaan muuta sitä totuutta, jonka näistä naisista löytää Raamattua lukiessa.

Mutta siis. Henkilökohtaisesti pidin kirjasta hyvin paljon.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta