(Lukupäiväkirjaan) Juha Itkonen; Ajo

Olen lukenut kaikki Juha Itkosen romaanit, ensimmäisen lukemani jälkeen ihastuin hänen tyyliinsä kirjoittaa, ja siitä se sitten lähti. Kaikista romaaneista en ole pitänyt niin paljoa kuin toisista, mutta niinhän se yleensä taitaa mennäkin.
Perheenäiti jättää kaiken ja pakenee. Hän kiitää pitkin autobahnia seitsenvuotias poika takapenkillä. Takaisin ei voi kääntyä.
Ajo on siis Itkosen uusin romaani (2014) ja olenkin odottanut saavani sen kirjastosta luettavakseni, varausjonoihin en ole jaksanut ryhtyä. Mutta odotus palkittiin, ja Ajo päätyi luettavakseni.
Nuorukaisella on unelma ja kitara. Tulevaisuus, ystävät - elämä, joka soi. Yhdessä silmänräpäyksessä kaikki muuttuu.
Ajo oli se, joka herätti eniten kysymyksiä. Se oli kirja, jonka suhteen tasapainoilin pitkään. Se oli ensimmäinen Itkosen romaaneista, jonka meinasin aluksi jättää kesken. Ehkä sen vuoksi, etten meinannut aluksi saada kiinni tarinasta ja sen henkilöistä, vaan jouduin kerta toisensa jälkeen palaamaan takaisin, hahmottamaan kaikkea uudestaan.

Juuri tässä suhteessa Ajo erosi edeltäjistään ehkä eniten. Ei muutkaan Itkosen romaaneista mitään helppoja läpilukutapauksia ole olleet, mutta ne ovat kaikesta huolimatta olleet selkeämpiä. Eikä tämä ole oikeastaan negatiivinen huomio, vaan itse asiassa se kääntyy lopulta romaanin vahvuudeksi. Se ei toista edeltäjiänsä, eikä Itkonen kirjoittajana tuudittaudu yhteen tapaan kirjoittaa, vaan etsii uusia, kerta toisensa jälkeen.
Viisikymppinen kotirouva menee autokouluun ja istuu ratin taakse ensimmäistä kertaa elämässään. Kädet täristen hän yrittää, koska vaihtoehtoa ei ole.
 Loppujen lopuksi minä siis pidin kirjasta. Sen henkilöhahmot ja tarinat kietoutuivat saman teeman ympärille tavalla tai toisella, ja lopulta myös näennäisesti erilliset päähenkilöt nivoutuvat toisiinsa hyvinkin tiukasti, vaikka siltä ei ensalkuun tuntuisikaan.

Takakannessa kerrotaan, että Ajo on dramaattinen romaani voimista, jotka ajavat ihmistä kohti tuntematonta. Siinä se tulee kiteytetyksi aika osuvasti.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

(Lukupäiväkirjaan) Helena Anhava; Hidas osa

Omaa aikaa.

Muutto!