Vinkkejä luovaan työhön, osa I

Älä jää odottamaan inspiraatiota. 


Luovan työskentelyn ympärillä on liian usein utuiseen verhoon kääritty myytti. On kuiskauksia suuresta inspiraatiosta, joka iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, teksti kulkee ja sivellin lentää kankaalla. Moni tunnistaa tämän, itsekin olen kirjoittanut kässäreideni parhaimmat osuudet tällaisessa virrassa.

Mutta. On aina se mutta.

Harvemmin inspiraatio ilmaantuu yllättäen. Jos jäät odottelemaan inspiraation tunnetta, saat luultavimmin odotella päivän toisensa jälkeen. Helpoin tapa saada inspiraatio on yksinkertaisesti ryhtyä työhön; maalaa, kirjoita, piirrä, tanssi.

Parasta kirjoittamisessa on se, kun teksti kulkee kuin itsestään, kun koen olevani siellä virrassa, irti todellisuudesta.
Mutta jos odottelisin jokaiseen kirjoitushetkeen suurta inspiraatiota yksikään kässäreistäni ei olisi valmistunut. Olen avannut tekstitiedoston jokaisena päivänä, olen pakottanut itseni kirjoittamaan, ja useimmiten alun hankaluuden jälkeen teksti on taas kulkenut, ja olenpa saattanut sukeltaa virran vietävänä taas kerran.

Ja silti.
Vaikka taiteen tekemisen ympärille olisi mukava maalata kaunis mystisyyden kehä, on se kuitenkin loppujen lopuksi 80% puhdasta työntekoa ja vain 20% inspiraatiota.

Älä siis jää odottamaan inspiraatiota, vaan tartu kiinni työhön!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta