(Lukupäiväkirjaan) Kari Uusikylä ja Jane Piirto; Luovuus. Taito löytää, rohkeus toteuttaa.

Tämä kirja on ollut minulla pidemmän ajanjakson laina. Kuten blogissakin on ehkä näkynyt, luovuus aiheena on minulle tärkeä. Siksipä tämäkin kirja on päätynyt lainaan, ja unohtui pitkäksi aikaa tuohon työpöydän kulmalle "odottamaan parempaa hetkeä". No, sittenpähän huomasin, että olen pian uusinut kirjan ne sallitut viisi kertaa, joten oli paras ryhtyä työhön.

Eikä se tuntunut työltä laisinkaan. (Vaikka muistiinpanoja tietokoneelle kirjoitinkin.)
Luovuus ei ole vain syntymälahja, aivojen ominaisuus tai taiteilijoiden yksinoikeus. Useimmiten luovuus ilmenee tavallisten ihmisten arjessa. Sitä on meissä jokaisessa, ja se näkyy vapaana itsensä toteuttamisena harrastuksissa, kotona ja työssä.
Kirja jakaantuu kahteen osaan. Kari Uusikylän kirjoittama ensimmäinen osa rakentuu ennen kaikkea luovuuden teoriasta. Siinä käsitellään erilaisia näkökulmia luovuuteen, eri koulukuntien selityksiä luovuudelle sekä tietenkin luovuutta itseään; sitä mistä luovuus rakentuu ja millainen on luova ihminen.

Toinen osa on Jane Piirron käsialaa, ja se on käytännönläheisempi osa kirjasta.Toinen osa antaa vinkkejä vanhemmille, opettajille kuinka rohkaista lapsia ja nuoria luovuuteen, ja siinä on  myös paljon erilaisia luovuusharjoituksia, ehkä ennen kaikkea lasten ja nuorten kanssa toteutettaviksi.
Väärä sana lapselle tai ruotuun ojennus työpaikalla voivat nujertaa luovuuden kerrasta. Luovuudelle otollinen ilmapiiri ei synny opetussuunnitelmien, hallitusohjelman tai visiopuheiden avulla. Se syntyy vain jos erilaisuus hyväksytään, ihminen saa tilaa ja aikaa.
Vaikka kirjan kaksi osaa ovat hyvin erilaisia keskenään, se ei haittaa. Enemmänkin ne tukevat toinen toistaan, ja vaikka ensalkuun Uusikylän teoriaosuus saattaa kuulostaa melkoiselta nimi- ja termiviidakolta, ei se sitä ollut. Itse asiassa itse koin tuon ensimmäinen osan kirjasta jopa kiinnostavammaksi.
Professorit Kari Uusikylä ja Jane Piirto yhdistävät tietonsa ja kokemuksensa suomalaisesta ja yhdysvaltalaisesta kulttuurista. Tuloksena on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys luovuudesta. Kattava tietopaketti, jossa riveiltä ja niiden väleistä on luettavissa myös hätäviesti lasten, nuorten ja aikuisten elämän mielekkyyden ja paremman tulevaisuuden puolesta.
 Luovuus. Taito löytää rohkeus toteuttaa ilmestyi vuonna 1999 ja oli ensimmäinen kattava suomenkielinen yleisesitys luovuudesta. Tämän jälkeen luovuutta käsitteleviä kirjoja on ilmestynyt jo vaikka kuinka, mutta tämä kirja on antanut ainakin hyvän pohjan sen jälkeen ilmestyneille kirjoille.

Jos luovuus aiheena kiinnostaa, kannattaa lukea!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

(Lukupäiväkirjaan) Helena Anhava; Hidas osa

Omaa aikaa.

Muutto!