(Lukupäiväkirjaan) Anna Salokas; Kalliolla - Nuoren koripalloilija Mika Piirosen tarina

Äidin tehdessä reilu kuukausi takaperin muuttoa annoin uuden kodin useammallekin kirjalle ja tämä kirja Kalliolla oli yksi näistä kirjoista.

Alan kaiketi jo toistaa itseäni, mutta kyllä, muistelmat, ja kyllä iltalukemiseksi kaivoin tämän(kin) kirjan kirjapinojen uumenista. (Jokseenkin onnettomuutta käsittelevät luvut eivät olleet kevyintä luettavaa juuri ennen nukkumaan ryhtymistä...)
Kesällä 2003 Mika Piironen on 25-vuotias SM-tason koripalloilija, jolla on selvä päämäärä. Eräänä loppukesän iltana elämän suunta muuttuu kuitenkin hetkessä: tapahtuu omituinen - suorastaan järjenvastainen - veneilyonnettomuus.
Ja kuinka minä sitten rakastankaan selviytymistarinoita. Ne ovat naistenlehtien suola, jos sellaisia satun lukemaan, ehkäpä juuri siksi että niissä on niin voimakkaasti eletty elämä mukana. Ja sitä jotain, mikä on saanut jaksamaan eteenpäin, on elämässä tapahtunut mitä tahansa. Ehkä se on se asenteen löytyminen, joka minua innostaa, rohkaisee oman elämän kipupisteissä.
Viesti onnettomuudesta kiirii pitkin Suomea, ja monet rukoilevat Mikan puolesta. Hän jääkin henkiin ja alkaa yllättävän nopeasti toipua.
Piirosen tarina ei naistenlehtitavaraa ole, mutta elämänmakuinen selviytymistarina kyllä. Piirosella oli koko elämä edessään, koripalloura huipussaan ja oikeastaan koko maailma avoinna edessä. Ja sitten yksi onnettomuus muuttaa kaiken. Piirosen ei oikeastaan olisi kuulunut jäädä henkiin, mutta hän selvisi onnettomuudesta. Ei ehjin nahoin, mutta hengissä.

Moni olisi masentunut ennusteet kuullessaan, moni olisi antanut realiteettien musertaa koko elämänsä, mutta Piironen ei tehnyt niin. Toispuoleisesta halvauksesta huolimatta hän päätti opetella kävelemään uudestaan, puhumaan, lukemaan, elämään normaalia nuoren miehen elämää, vaikka sen ei oikeastaan olisi pitänyt olla mahdollista. Ja tällä asenteella Piironen kuntoutui niin pitkälle kuin se oli mahdollista. Mutta asenne ratkaisi myös siinä, ettei kuntoutumisen pysähtyminenkään saanut Piirosta masentumaan, vaan hän päätti ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se oli tullakseen.
Kirja kertoo nuoren urheilijan elämästä ja onnettomuuden aiheuttamista muutoksista. Tämä avoin selviytymistarina välittää toivoa ja elämäniloa: raskaiden tilanteiden keskelläkin on mahdollisuuksia, eikä onnettomuuden aiheuttama vammakaan pysäyttänyt lopullisesti. 
Kirja on rohkaiseva selviytymistarina, mutta myös kertomus nuoren miehen kipuilusta uskon suhteen. Se on kertomus asenteen merkityksestä, se on kertomus siitä, kuinka omalla asenteella on merkitystä. Mutta näitäkin enemmän se kertoo elämän perusasioista, siitä mikä loppujen lopuksi elämässä on tärkeää.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Muutto!

Joskus unelmat muuttuvat.

Kysymyksiä ja vastauksia...