Retkellä - Sampakosken taistelun muistomerkki

Viime keskiviikkona ajelin siis hakemaan lapsia kotiin. Pohjanmaantien (tie 44) varrella Lavialla on kyltti Sampakosken taistelun muistomerkistä, mutta vaikka siitä on ohi ajeltu kiitettävän monta kertaa, ei kuitenkaan olla pysähdytty.

No, kotia kohti ajaessa pysähdyttiin.


Mutta, itse muistomerkkiin siis.
Muistomerkki sijaitsee Lavialla, tien 44 varrella. Tieltä käännyttäessä ei tarvitse aja pitkään, joten pikainen piipahdus muistomerkillä ei tee suurtakaan lovea matka-aikaan.


Sampakosken taistelun muistomerkki paljastettiin 31.5.1998, pystyttäjänä Lavia-seura ry. Reliefin suunnittelija on lavialainen kuvanveistäjä Pertti Mäkinen.


Sampakosken taistelu käytiin 22.2.1918, ja se oli ensimmäisiä yrityksiä, jolloin punakaarti yritti päästä murtamaan valkoisten linjan Pohjanmaan haltuunottamiseksi.
Punaisten tavoitteena oli vallata seuraavaksi Kankaanpää ja jatkaa siitä kohti Kristiinankaupunkia.

Sampakosken - Suuriniemen välisellä peltoaukealla käytiin verinen taistelu, jossa kaatui 41-49 punakaartilaista, valkoisista kaatui viisi miestä.


Meillä koko perhe viihtyy uusia paikkoja tutkien, ja lapset ovat äitinsä ohella kiinnostuneita historiasta missä tahansa sitten kuljetaankin. Tuolla muistomerkillä keskustelimme Suomen historiasta (ja minä tein taustatutkimusta samalla) ja kuopuksen kommentti kiteyttää ehkä  kaiken vuoden 1918 tapahtumista: Mä en tajua, miksi suomalaiset on taistellut toisiaan vastaan.

Niinpä.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta