(Lukupäiväkirjaan) Sami Tolvanen; Savannin sankarit

Tämä kirja siirtyi jokunen vuosi sitten siskoni hyllystä omaan kirjahyllyyni, mutta kesti kiitettävän kauan ennen kuin otin ja luin sen. Tämä kirja meni hyvänä iltalukemisena ennen nukkumaanmenoa.

Savannin sankarit siis kertoo kahdesta rohkeasta suomalaisesta naisesta, Anna Kupiaisesta ja Marjaana Pohjanpellosta, jotka toimivat ruohonjuuritasolla kehitysyhteistyöpioneereina, seuraten omaa kutsumustaan keskelle Afrikan kuumuutta ja kuivuutta.
Anna Kupiaisesta ja Marjaana Pohjanpellosta tuli ruohonjuuritason kehitysyhteistyöpioneereja miltei sattumalta. Vaikka työskentely alkeellisissa oloissa ei aina ollut tyylikkäästi koordinoitua, sisukkaat suomalaisnaiset tekivät kehitysavun historiaa luomalla keskelle savannia laupeuden linnakkeen, jossa puolustettiin unohdettuja ja vähäosaisia.
Kupiainen ja Pohjanpelto lähtivät Afrikkaan viisikymmntäluvun lopussa, silloin kun Suomi oli vasta nousemassa jaloilleen sodan jäljiltä. Ja kuitenkin löytyi seurakuntia, jotka olivat valmiit toimimaan raamatullisesti ja lähettivät lähetit matkaan.

Savannin sankarit on tietenkin ensisijaisesti katsaus Kupiaisen ja Pohjanpellon työhön Kapedossa, mutta samalla se on myös katsaus helluntaiherätyksen tekemän lähetystyön historiaan. Olikin hyvin mielenkiintoista lukea seurakunnan johtajien kirjoittamia kirjeitä, ajatuksia, joita kotimaassa oli herännyt, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa oli lukea siitä työstä, mitä itse kentällä tehtiin melkein viisikymmentä vuotta sitten. Ajat ovat muuttuneet, ja toisaalta, loppujen lopuksi on muuttunut hyvin vähän...
Vapaa kirjoittaja Sami Tolvanen ja valokuvaaja Mauri Päivinen ovat luoneet unohduksissa olleille savannin sankareille uuden nimen. Aiheesta on ilmestynyt samanniminen televisiodokumentti. 
Kirja oli hyvi toteutettu. Pidin Mauri Päivisen valokuvista, joita kirjasta löytyi paljon, mutta oman vivahteensa kirjaan toi myös kuvat kirjeistä, joita Suomen ja Kapedon välillä kulki.

Kirjassa mainittiin myös samanniminen televisiodokumentti, joka käsittelee samaa aihetta. Se voisi olla kyllä mielenkiintoinen nähdä!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta