Vinkkejä luovaan työhön, osa II

Älä vaadi itseltäsi liikaa.


Jokainen haluaa tietenkin tehdä hyvää jälkeä, onnistua työssään. Mutta älä pyri täydellisyyteen, älä vaadi itseltäsi liikaa, koska se tappaa luovuutesi hyvin tehokkaasti. Silloin tekemisestä katoaa ilo, jäljelle jää pelkkä tekeminen.

On eri asia vaatia itseltään paljon kuin pyrkiä täydellisyyteen, sillä täydellistä kuvataiteilijaa, täydellistä kirjailijaa, täydellistä muusikkoa tai täydellistä tanssijaa ei olekaan. Jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, ja jokainen on omalla tiellään juuri siinä kohdassa kuin on juuri sillä hetkellä. Minun tulee vaatia itseltäni paljon, mutta en voi vaatia olevani täydellinen. Voin yrittää tavoitella jotain uutta, mutta minun on otettava myös se riski, että epäonnistun. Ja ehkäpä minun tulee myös tiedostaa kuinka paljon voin vaatia itseltäni. Sillä jos vaadin liikaa, luovuus tukahtuu...

Itselleni yksi vaikeimmista läksyistä on ollut sallia itselleen keskeneräisyys, jopa epäonnistuminen. Ja kuinka kliseiseltä se sitten kuulostaakin, niin omasta keskeneräisyydestään kuitenkin saa ammennettua taiteeseen ja omaan tekemiseensä eniten.

Joskus tai useamminkin, pieni hellittäminen auttaa kummasti.

*

Lue myös: Vinkkejä luovaan työhön, osa I

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta