(Lukupäiväkirjaan) Howard Astin; Soluseurakunta

Tämän kirjan löysin seurakuntamme "kirjastohyllyä" tutkiessani. Meillä seurakunnassa on vahvana juuri pienryhmätoimintaa, joten ajattelin tämän kirjan avaavan jotain uutta minulle pienryhmän vetäjänä.
Ja niin se kyllä avasikin.

Perinteisen "seurakuntakasvatuksen" saaneena ajatteluni tuli haastetuksi luku luvulta. Ensalkuun meinasin lyödä jarruja pohjaan, että eihän se näin mene, mutta mitä pidemmälle kirjaa luin, ja mitä enemmän pohdin asioita, sitä enemmän innostuin ja ajattelin, että näinhän sen pitäisi olla.
Soluseurakunta-ajattelussa painopiste on toiminnan sijasta seurakunnan jäsenissä ja keskinäisissä yhteyksissä. Soluissa jokainen saa todellisen mahdollisuuden kasvaa ja palvella lahjojensa, luonteensa ja edellytystensä mukaan, olla välittömässä vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
Kirjan kirjoittanut Howard Astin on Bradfordissa (Isossa-Britanniassa) sijaitsevan Bowlingin St John -seurakunnan pastori. Ja Soluseurakunta -kirja on käytännönläheinen kertomus siitä, miten heidän seurakunnastaan tuli soluseurakunta ja mitä se on heille merkinnyt. Kirja kertoo myös mitä he ovat tehneet, ja miksi.

Seurakuntatyössä on aina suuri riski, että työ ja vastuu jäävät vain seurakunnan johdon harteille, tämän lisäksi on muutama vastuunkantaja, mutta loput 80% seurakunnan jäsenistöstä istuu penkeissä "kuluttamassa" tarkoin suunniteltua ohjelmaa, arvostelemassa seurakunnan tarjontaa. Vaikka tosiasia on se, että itse kukin meistä on kutsuttu lähtemään liikkeelle, tekemään oman osansa. Ja siihen soluseurakunta malli itse asiassa antaa hyvän mahdollisuuden.
Pienryhmien kasvu ja niiden määrän jatkuva moninkertaistuminen ovat tärkein avain seurakuntien kasvussa. Tämä kirja esittelee yhden mallin soluseurakuntien toteuttamisesta. 
Ja kuten kirjassakin mainitaan, soluseurakunnassa ei ole kyse viimeisimmästä muoti-ilmiöstä, vaan ennemminkin palaamista alkujuurille, alkuseurakuntaan ja sen antamaan esimerkkiin seurakunnan toiminnasta.

Ja mikä ajatteluani sitten haastoi eniten? Se, ettei seurakunnan "päätilaisuus" olekaan sunnuntain Jumalanpalvelus, vaan todellinen seurakunnan kokoontuminen tapahtuukin soluissa, arjen keskellä...

Vaikka kirja on julkaistu jo vuonna 1998 (Suomessa 2000), niin sen sisältämä sanoma ei itse asiassa ole vanhentunut tippaakaan, ja sen sisältämä opetus soluseurakunnasta on yhtä ajankohtaista tänä päivänä kuin silloinkin.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta