Kymmenen vaikuttavinta kirjaa.

Alaston kirjailija -blogista nappasin oivan idean. Meinaan luetella kymmenen vaikuttavinta lukemaansa kirjaa. Eikä aikaa saisi käyttää liikaa, kirjoittaa vain ylös ne ensimmäisenä mieleen tulevat. Siinäpä haastetta. ("Mutta jos mä unohdan kirjata ylös jonkun tosi vaikuttavan...")

Sanotaanko näin, että olipahan aika hankalaa lähteä listaamaan kaikkien aikojen vaikuttavinta lukemaani kirjaa. Sillä lähdepä niitä nyt kaivelemaan muistin perukoilta..joten muokkasin omalla kohdallani tämän niin, että listasin vaikuttavimmat lukemani kirjat vuosien 2012-2013 ajalta. Sillä kummaltakin vuodelta minulla on kirjattuna ylös luetut...


Raamattu
...on itselleni tärkeä kirja. Ja joka vuosi itselleni vaikuttavin kirja. Tietenkin.

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme
...intensiivinen, runollinen, kaunis, koskettava, kaikkea sitä Jokapäiväinen elämämme oli. Kirjan luin ensisijaisesti siksi, että Pelo opetti proosa-kurssillani koulussa ja oli mielenkiintoista nähdä miten hän itse kirjoittaa. Mutta kirjaa lukiessa henkilökohtainen syy katosi, sillä kirja vaan vei mukanaan. Ja sai mielestäni kyllä aivan ansaitusti tämän vuoden Finlandia-palkinnon.

Bo Carpelan: Benjamin
...ihana, yksinkertaisesti ihana. Tiivistetyssä muodossaan niin vangitseva, vaati lukijaltaan paljon, antoi sen myötä myös paljon. Ihailen Carpelania runoilijana ja tuota samaa runonomaisuutta löytyy myös hänen proosatuotannostaan. Jotain sellaista mitä kaipaisin itselleni, omaan kirjoittamiseeni. Jotain mihin vain kaikki kirjoitetut vuodet vievät. Carpelanin teksti tuntuu niin helpolta, niin yksinkertaiselta, vaikka silti tietää että jokainen lause ja virke on tarkkaan harkittua, niin hiottua ja mietittyä.

Ulla-Lena Lundberg: Jää
...en olisi koskaan uskonut lukevani näitä Finlandia-voittajia useampiakin. Mutta luin kummaltakin vuodelta ja kummastakin pidin. Tai ehkä enemmän kuin vain pidin. Lundbergin kertojaääni on jotain aivan omaa luokkaansa ja pitkään tätä voittajakirjaa lukiessani mietin, mistä se on niin tuttu, henkilöt myös. Kunnes muistin lukeneeni Lundbergia aikaisemminkin, Marsipaanisotilaan nimittäin.

Rakel Liehu: Helene

...ihana! Alan nähtävästi toistaa itseäni. Mutta tässä yhdistyi lempitaiteilijani Helene Schjerfbeck ja yksi lempirunoilijoistani, Rakel Liehu. Ja Liehun teksti oli niin, runollista, niin kaunista, niin mukaansatempaavaa. Ja Helenen elämä itsessään on aina ollut vangitseva, tunteita herättävä. Ja Liehun lähtökohta kirjoittamiseen, oma mielenkiinto, oma tutkimusmatka Scjerfbeckin taiteeseen, taiteilijan elämään. Hän todella sai taiteilijan tulemaan lähelle. Ja viimeisiä sivuja ja sanoja lukiessani minä olin hengästynyt.

Mitch Albom: Tiistaisin Morrien luona

...Tämä ei ollut ehkä kaunokirjallisesti vaikuttava kirja, mutta sisällöltään kyllä. Se sai pysähtymään, ajattelemaan omaa asennettaan elämää ja itseään kohtaan. Sen myötä ajatteli kuolemaa, elämää ja sitä millainen vaikutus omalla asenteella on. Että aamulla voi hetken aikaa rypeä itsesäälissä, mutta että päivästä tulee paljon mukavampi sekä itselle että muille kun kiinnittää itsesääliä enemmän huomiota hyviin ja kauniisiin asioihin. Ja Morrie sairasti ALSia, kuoli lopulta, mutta kuoli onnellisena, kuoli positiivisten ajatusten saattelemana. Tästä kirjasta jäi mieleen ennen kaikkea se, että joka päivä voin valita oman asenteeni, sen miten suhtaudun tulevaan päivään, miten suhtaudun elämääni ylipäänsä...

Daniel Kolenda: Elä ennen kuin kuolet
...en tiedä pitäisikö huolestua siitä että vaikuttavimpien lukemieni kirjojen joukossa ei ole kuin yksi hengellinen kirja Raamatun lisäksi. Mutta osasyy on se, että olen lukenut melko vähän hengellistä kirjallisuutta selkeästi. Mutta ehkä laatu korvaa määrän, sillä tämä Daniel Kolendan kirja olikin sitten vaikuttava kaikkien muidenkin edestä.
Ja vaikka kirjan takakannen teksti sai aluksi epäilemään, että tämä on yksi sellaisista kirjoista "joiden avulla löydät oman paikkasi ja tarkoituksen elämällesi", niin se ei ollut yksi sellainen. Tämä oli kirja, joka laittoi käyntiin oman sisäisen prosessin, laittoi miettimään omaa elämää. Ja onpahan kirjan nimikin itsessään jo kuvaava, muistammeko todella elää ennen kuin kuolemme!

Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo
...tämä kirja päätyi vaikuttavimpien kirjojen joukkoon ennen kaikkea aihepiirinsä vuoksi, mutta rehellisyyden nimissä pitää kyllä sanoa, ettei siinä ollut kaunokirjallisestikaan mitään vikaa. Päin vastoin. Se vei mukanaan, rivien väliin ja toiselle puolelle maapalloa. En osannut tästä kirjoittaa kovinkaan tyhjentävästi lukupäiväkirjaani kirjan luettuani enkä osaa nähtävästi kirjoittaa vieläkään. Mutta täällä se on, vaikuttavimpien lukemieni kirjojen joukossa!

Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen
...tämä kirja vaikutti minuun kirjoittajana. Enemmän kuin mikään muu kirja on vaikuttanut. Ehkä siksi että se päästi niin syvälle kirjailijan elämään, työn tekemiseen, siihen  mitä se vaati Peuralta itseltään, sillä onhan kirjoittaminen prosessina meille jokaiselle erilainen. Mutta tavallaan tämä kirja "antoi luvan" kirjoittamisen kokonaisvaltaisuudelle, että se voi olla kokonaisvaltaista, saa olla. Ja että se on kuitenkin vain työtä, vaikkakin intohimoista sellaista. Tämä olisi ehkä kirja, jonka voisin ostaa omaksi. Että aina kun tuntuu että usko omaan juttuun meinaa hiipua, kaivaa tämän kirjan esiin ja muistaa taas, että se on se minun juttuni. Minä kirjoitan ja minulla on lupa olla sellainen kuin olen, kirjoittaa niin kuin kirjoitan.

Andreï Makine: Vera
...vähän kulunutta toistaa samoja sanoja, mutta vielä kerran. Ihana, kaunis, jotain uskomatonta. Ja tämä kirja sytytti Makine-ihastukseni. Ehkä yksi suurimmista syistä juuri tämän kyseisen kirjan vaikuttavuudelle oli sen kuvaus pienestä venäläiskylästä, sellaisesta, joita löytyy Karjalastakin. Olen käynyt sellaisissa ja siksi tämä kirja tuli niin lähelle. Mutta ei kyse ollut vain siitä. Kyse oli myös ja ennen kaikkea Makinen kielestä, siitä miten hän kirjoittaa, ei niinkään mistä. Että tykkäsin ja ihastuin ja selkeästi vaikutuin.

---

Sellaisia vaikuttavia kirjoja löytyi minun listaltani tältä erää. Osuiko joku kohdallesi? Millainen olisi sinun listasi?

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta