Lukuviikko 2015

Lukuviikkohan on Lukukeskuksen järjestämä vuosittainen kampanja, jonka tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria lukemisen pariin. Mutta aivan yhtä tärkeää se lukeminen on aikuisenakin, joten siksipä minäkin osallistun omalla panoksellani tähän kampanjaan.

Näin lukuviikon kunniaksi päivitän tiuhempaan lukupäiväkirjaani, mutta kirjoitan myös aiheesta useamman postauksen, koska minulle itselleni lukeminen on hyvin tärkeää, olen siihen kannustanut omia lapsiani, ja haluan siihen kannustaa myös muita.


Lukukeskuksen sivuilla mainitaan, että suomalaiset ovat lukukansaa - vielä, mutta kuinka kauan, se on paljolti kyse siitä, miten tästä eteenpäin. Kehitys on ollut alaspäin, ikävä kyllä.
Jos tarkastellaan kirjojen lainaamista kirjastosta, vuonna 1995 kirjaston asiakkaita oli 2,5 miljoonaa, eli lähes puolet suomalaisista, vuonna 2013 kirjastoa käytti enää vain 37% väestöstämme. Lukutaitoisesta väestöstä puolet ei lainaa kirjan kirjaa, ja se on huolestuttavaa.

Lukemisessa ei ole kyse vain mekaanisesta osaamisesta, vaan hyvä lukutaito on läpi elämän tarvittava perusvalmius, joka avaa ovia moniin paikkoihin, moniin ammatteihin, antaa mahdollisuuksia vaikka mihin. Ja sitä paitsi; hyvä lukutaito kehitttyy vain lukemalla, niin yksinkertaista se on.

Ja urasuunnitelmia enemmän omasta mielestäni lukemisessa on kuitenkin kyse siitä, että kirjat avaavat ovia uusiin maailmoihin, ne antavat mielikuvitukselle mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa, samankaltaiseen eivät elokuvat ja pelit pysty, sanokoon muut mitä tahansa.

Mutta siis; lukekaa kirjoja, kannustakaa lapsia ja nuoria lukemaan. Tarttukaa kirjaan edes joskus, piipahtakaa kirjastoissa, avatkaa ovia uusiin maailmoihin, antakaa mielikuvitukselle tilaa kasvaa ja kehittyä!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Muutto!

(Lukupäiväkirjaan) Helena Anhava; Hidas osa

Kysymyksiä ja vastauksia...