Lukuviikko 2015: Miksi lukeminen on tärkeää?

Niin, miksi lukeminen on tärkeää?

Nopeasti listattuna ajattelen, että...
...lukeminen kehittää mielikuvitusta.
...lukeminen auttaa kehittymään paremmaksi kirjoittajaksi.
...lukeminen avaa ovia uusiin maailmoihin.
...lukemisen mahdollistaa sukeltamisen kirjojen tarjoamiin maailmoihin.
...lukeminen on osa yleissivistystä.
...lukeminen kehittää oikeinkirjoitustaitoja.
...lukeminen on tehokas tapa rentoutua.
...lukemaan oppii vain lukemalla.

Eilen kirjoitin itsestäni lukijana, ja moni tuon tekstin asioista sopisi hyvin myös tämän otsikon alle. Kuten se, että itse kirjoittajana koen lukemisen olevan elintärkeää omalle kirjoittamiselleni, siitä puhuin myös eräälle nelosluokalle kouluvierailullani. Tai se, että uskon vakaasti siihen, että oma vilkas mielikuvitukseni on pitkän lapsuuden ja leikkimisen lisäksi lukuharrastukseni ansiota.

Ja koen myös, että vanhempieni kannustus kirjojen pariin on ollut hyvin tärkeää myös. Ja tätä samaa olen jatkanut omien lasteni kohdalla kannustamalla heitä lukemaan, antanut heille myös mahdollisuuden siihen. Muutettuamme vuosi sitten tänne uudelle kotipaikkakunnalle, ensimmäisenä arkipäivänä suuntasimme poikien koulupäivän jälkeen suoraan kirjastolle kirjastokortit hankkimaan ja kirjoja lainaamaan. Joku muu äiti olisi uurastanut muuttolaatikoiden kimpussa ja järjestänyt kotia, mutta minä kyllä saatoin kipaista jälkikasvuni kanssa kirjastoon, lainata vinon pinon kirjoja, ja kotona istahtaa muuttolaatikoiden keskelle...lukemaan.

Omat lapseni ovat kasvaneet kirjojen keskellä, he ovat kasvaneet kirjastojen suurkuluttajiksi, he ovat kasvaneet nenät kirjoihin kiinni. Tietenkin lapset ovat kukin yksilöitä ja erilaisia persoonallisuuksiaan, mutta uskon silti, että vanhempien panostuksella ja kannustuksella on myös suuri rooli lasten lukuharrastuksen suhteen. En ole mikään superäiti ja minulla olisi parannettavaa monella saralla vanhempana, mutta tässä koen kyllä onnistuneeni, enkä häpeä myöntää sitä. Uskon ja tiedän, että meidän perheessä myös meidän vanhempien esimerkillä lukemisen suhteen on ollut ratkaiseva merkitys, ja sillä että meillä kirjat ovat kuuluneet elämään lasten syntymästä lähtien. Aluksi me vanhemmat luimme lapsille kirjan toisensa jälkeen, nyt heistä jokainen lukee jo itse.

Lukukeskuksen sivuilla määritellään lukemisen tärkeyttä seuraavien seikkojen kautta:
Siinä

Lukutaito on avain sujuvaan arkeen.
Lukutaito on yleissivistystä.
Lukutaito kasvattaa empatiakykyä.
Lukutaito on osallistumista.
Lukutaito syntyy lukemalla.

Mitkä ovat sinun vastauksesi kysymykseen siitä miksi lukeminen on tärkeää?


*Kuvat lukukeskuksen sivuilta.

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Muutto!

Joskus unelmat muuttuvat.

Kysymyksiä ja vastauksia...