(Lukupäiväkirjaan) L.M. Montgomery; Annan unelmavuodet

Jos olen lukenut Pieni runotyttö -sarjan läpi moneen kertaan, ja osaan kirjojen sisällön ulkoa niin etu- kuin takaperinkin, niin Anna-kirjat ovat itse asiassa jääneet omalla kohdallani vähemmälle huomiolle.

Kesällä jostain syystä haluan lukea hieman kevyemmin, ja kun hömppää en vain jaksa lukea, paluu nuortenkirjojen pariin on hyvää kevennystä lukemisteni joukossa. Siksipä siis kesän aikana olen suunnannut välillä myös kirjastojen nuortenosastolle ja etsinyt Anna-kirjoja luettavakseni.
Kahdeksantoistavuotias Anna Shirley lähtee opiskelemaan korkeakouluun Redmondin kaupunkiin. Koti-ikävää lievittää uusi ystäväpiiri, jonka kanssa Anna suunnittelee opiskelijoiden asunto-olojen parantamista hyvin annamaisen romanttisella tavalla. Gilbert Blythe lukee lääkäriksi samassa yliopistossa. He tapaavat päivittäin, mutta Anna on alkanut ujostella niin miehekkääksi muuttunutta Gilbertiä. Lomat kotona Marillan ja pienten kaksosten luona ovat kuin paluuta huolettomaan lapsuuteen.
Annan unelmavuodet on ilmestynyt alkukielellä vuonna 1915 ja se tuo mukanaan jonkinsortin nostalgisen udun lukupäiväkirjamerkintääni. En näe tarvetta suuremmalle kritiikille, sillä kirjan ilmestymisajankohdasta on kulunut kuitenkin jo sata vuotta.

Minulle nämä nuortenkirjat ovat ennen kaikkea tapa rentoutua, keino lukea jotain hieman kevyempää kuin normaalit lukemani kirjat. Ja ehkä suurin syy näihin on se, että Montgomeryn kirjoittamat maailmat ovat niin kauniita ja täynnä mielikuvitusta, että minun on helppo sukeltaa sinne mukaan. Ja ehkä kirjojen sisältämä arvomaailma ja maailmankatsomus on se, jota kaipaan nykymaailman keskellä. Minun olisi selkeästi pitänyt elää sata vuotta sitten eikä nyt...

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Retkellä - Säpilän riippusilta

Vehnätön elämä.

Retkellä - Harjavalta