(Taidenäyttelyssä) Jyväskylän taidemuseo; Generation

Lumi Tuomi; Minä ja isoäitini.

Sanni Weckman; OsmoTuossa muutama viikko sitten olin muutaman päivän Jyväskylässä, mistä kirjoitinkin minilomani päätteeksi hotellin aulassa istuessani. Tällä kertaa vuorossa olisikin sitten hieman ajatuksia käynnistäni Jyväskylän taidemuseossa, jonne tietenkin suuntasin menovinkkejä etsiessäni.

Jyväskylän taidmuseossa on tällä hetkellä useampikin näyttely nähtävissä, mutta itse keskityn nyt vain Generation-näyttelyyn, joka koostuu 15-23 -vuotiaiden nuorten töistä.

En tiedä miksi, mutta minulla oli hieman ennakkoluuloja näyttelyä kohtaan. Ajattelin että kävelen sen läpi ja voin ainakin sanoa käyneeni Jyväskylän taidemuseossa, mutta niin siinä vain kävi, että taisin viettää aikaa pelkän Generation-näyttelyn parissa 1,5 tuntia, ei sittenkään aivan läpihuutojuttu kuten ajattelin.

Generation koostuu 28 nuoren taiteilijan teoksesta. Monella taiteilijalla on takanaan taideopintoja Suomessa ja ulkomailla, muutama on jo valmistunutkin, näin kerrotaan Jyväskylän taidemuseon sivuilla.
Teosten toteutustavat vaihtelivat; tilasta löytyy niin videoita, maalauksia, valokuvia, veistoksia, piirustuksia, tekstiiliteoksia kuin performanssejakin. Oli upeaa kuinka näyttelyssä yhdistyivät niin digitaaliset toteutustavat kuin käsityöperinteetkin. Käsityöperinteeseen liittyen tuossa yläpuolella on kuva Sanni Weckmanin tekstiiliteoksesta Osmo, joka on upea esimerkki siitä kuinka hän on yhdistänyt käsityöperinteen ja perinteisen kuvan esittämisen, ja näin maallikon silmin tuo tekstiiliteos oli vaikuttava.

Itse tietenkin pysähdyin ensisijaisesti "perinteisempien" teosten äärelle, sillä olivathan ne minulle helpoimpia ymmärtää. Mutta niiden kohdalla taas pysäytti kuitenkin taiteilijan ikä, ja teoksen syvyys, se että olin oikeasti aliarvioinut tätä näyttelyä jostain syystä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Lumi Tuomen pigmenttivedos Minä ja isoäitini, joka kertoo taiteilijan suhteesta isoäitiinsä ja tämän muistisairauteen.

Mainitsin ensisijaisesti pysähtyneeni itselleni helpompien teosten äärelle, mutta kiertäessäni Generation-näyttelyä läpi toistamiseen annoin tilaisuuden myös muille teoksille. Ja se kannatti. Uskomatonta, mutta istuin pimennetyn huoneen sohvalla katsomassa lyhyitä videoita ja performansseja, ja kaiken lisäksi jollain tavalla vielä pidinkin niistä. Ihailin sitä ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta, jolla nämä taiteilijat olivat toteuttaneet itseään ja luovuuttaan, se sai minut hymyilemään, vaikka en ihan täysin kaikkea tainnutkaan ymmärtää.

Perjantaisin Jyväskylän Taidemuseossa järjestetään keskustelevia kuvantarkasteluopastuksia klo 12 alkaen. Itse olisin osallistunut tällaiseen käynnilläni, mutta kaikista museokävijöistä sillä hetkellä olin ainoa, joka siitä oli kiinnostunut. Siinä mietinkin, että pitäisi sanoa useammin kyllä kuin ei...

Generation-näyttely on avoinna Jyväskylän taidemuseon Holvissa 27.5. asti. Kannattaa käydä katsomassa!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Uusi vuosi ja kuulumisia.

Kysymyksiä ja vastauksia...

Vehnätön elämä.