Entä jos eläisinkin nyt?


Timothy Ferriss kirjoittaa kirjassaan 4 tunnin työviikko, että jos haluamme tehdä jonkin asian sitten joskus, niin kannattaa tehdä se mieluummin nyt heti. Muutoin saamme viedä unelmat mukanamme hautaan. En aivan kaikkea kirjan sisällöstä todellakaan allekirjoita tai koe omakseni, mutta moni asia tähän mennessä on kuitenkin herätellyt hieman ajattelemaan. Tämä on yksi niistä.

Sitten kun.

Sitten kun -elämä estää meitä elämästä nyt, tekemästä asioita nyt. Ehkä haaveilet kirjoittavasi romaanin. Sitten kun sinulla on enemmän aikaa. Rehellisesti, onko aikaa koskaan yhtään enempää kuin nyt? Haluaisit aloittaa tanssiharrastuksen sitten kun olet hoikempi, taitavampi, itsevarmempi ja niin edespäin. Entä jos aloittaisit sen nyt? Miksi odottaa epämääräiseen tulevaisuuteen jos voit tanssia jo nyt? Tanssiessa kalorit palavat, taitosi kehittyvät ja itsevarmuuskin saattaa kasvaa.

Olen kuullut ja lukenut todella monta tarinaa siitä kuinka esimerkiksi aviopari oli päättänyt toteuttaa tiettyjä unelmiaan sitten kun ovat eläkkeellä, ja liian monessa tarinassa tätä päivää ei tullut koskaan. Tulee puolison sairastuminen, kuolema, ja ikävä kyllä eläkkeelle jääminen ei yleensä ainakaan suurenna tuloja, päinvastoin.

Sen sijaan että alkaisimme tehdä asioita nyt keksimme aina syitä sille miksi tämä asia on ajankohtainen sitten joskus. Näin unelmat siirtyvät sinne hamaan tulevaisuuteen eikä niiden eteen tarvitse tehdä mitään. On helpompaa jättää unelmat kaukaisiksi sen sijaan että lähtisi kulkemaan niitä kohti.

Niin usein sitä huomaan myös itse ajattelevani sitten kun.

Sitten kun olen eläkkeellä. (Kuinka korkea eläkeikä silloin on?)
Sitten kun lapset ovat isompia. (Miksi ei nyt?)
Sitten kun taloudellinen tilanne on parempi. (Mikä on mittari sille koska se on parempi?)
Sitten kun minulla on enemmän aikaa. (No nyt sitä olisi enemmän...)
Sitten kun terveyteni on parempi. (Estääkö se oikeasti tekemästä asioita nyt?)
Sitten kun uskon itseeni enemmän. (Mutta sekin on kai pakko aloittaa jostain!)

Ja kuinka helposti sain myös kyseenalaistettua jokaisen sitten kun -väitteeni! (Pelottavan helposti!)

En yritä edes väittää että aivan kaikki unelmat olisivat toteutettavissa juuri nyt. Jotkut unelmat jäävät taka-alalle esimerkiksi taloudellisista syistä; en edes yritä väittää että kaikki olisi aina mahdollista. Mutta todella moni unelma olisi kyllä toteutettavissa, jos oikeasti haluaisimme. Moni unelma ja haave on odottamassa aivan tuossa nurkan takana toteutumistaan. Odottamassa sitä että lopetamme sitten kun-mantran ja päätämme sen sijaan ryhtyä toimeen.

Miksi sitten lykkäämme monen asian tekemistä hamaan tulevaisuuteen? Se on hyvä kysymys. Moni unelma vaatii hieman omaa ponnisteluamme ja vaivannäköämme. Siksi on aina helpompi keksiä tekosyitä sille miksi tuon unelman toteutuminen ei ole minulle mahdollista ainakaan juuri nyt. On helpompaa olla olosuhteiden uhri kuin aktivoitua ja tehdä jotain asian eteen.

Mutta yhden kysymyksen heitän kyllä ilmaan niin itselleni kuin teille siellä ruudun toisella puolella. Entä jos sitten kun -elämän sijaan alkaisinkin elämään jo nyt?

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Muutto!

Joskus unelmat muuttuvat.

Kysymyksiä ja vastauksia...