(Lukupäiväkirjaan) Diet Eman & James Schaap; Kielletyt sanat

Tämän kirjan nappasin seurakunnan "kirjastohyllystä" luettavakseni, kummasti tämä aihe ei vanhene koskaan; natsien taholta tapahtunut järkyttävä juutalaisvaino on ollut monen kirjan aiheena ja mielestäni aivan syystäkin. On tärkeää ettei tätä julmuutta unohdeta koskaan!
Kielletyt sanat on tosikertomus nuoresta naisesta, joka natsimiehityksen aikana ryhtyi pelastamaan juutalaisia yhdessä sulhasensa ja muiden Hollannin vastarintaliikkeen jäsenten kanssa. Isänmaalliset nuoret toimivat jatkuvassa kiinnijäämisen pelossa, mutta velvollisuus seurata omantunnon ääntä painoi enemmän kuin valloittajien käskyt.
Kielletyt sanat käsittelee aihetta Hollannin miehityksen jälkeisien aikojen näkökulmasta ja kertoo hyvin realistisesti siellä tapahtuneista julmuuksista. Eman on nuori tyttö, vain parikymppinen Saksan miehittäessä Hollannin. Historian kuvaus subjektiivisesta näkökulmasta tuo asiaan oman vivahteensa, asiat tuntuvat niin paljon todellisemmalta. Ja on aina eri asia lukea yksittäisen ihmisen subjektiivisia kokemuksia asioista kuin tietokirjaa, sillä juuri tuo subjektiivisuus tuo mukanaan jotain hyvin tärkeää ja todellista.
Emanin kuvaus sisältää puhuttelevia katkelmia päiväkirjoista ja kirjeenvaihdosta, ja muistelmissa vilahtaa Corrie ten Boominkin nimi. Kielletyt sanat -teosta voi syystä pitää Nuoren tytön päiväkirjan ja Kätköpaikan veroisena.
Olen lukenut ten Boomin  Kätköpaikan ja Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjan, itse asiassa kumpikin kirjoista löytyy omasta hyllystäni. Otanta on oikeastaan mielenkiintoinen sillä Corrie ten Boom oli miehityksen aikaan viisikymppinen, Anne Frank taas vasta lapsi. Eman siinä välissä yritti ensin elää nuoren naisen tavallista elämää, mutta lopulta hän ei voinut enää hiljentää omaatuntoaan, vaan vastarintaliike sai Diet Emanista yhden aktiivisimmista jäsenistään.

Olisi ollut helpompaa lukea kirjaa pelkästä vastarintaliikkeen toiminnasta ja miehitetyn arjen elämästä Hollannista. Mutta kun mukana onkin kihlattu, nuorukainen, joka toimii yhtenä vastarintaliikkeen johtohenkilöistä, saa tarina oman säväyksensä ja lukijana pelko lopullisesta erosta kulkee mukana loppuun asti, miten heidän rakkaustarinalleen lopulta käy?

Kirja kertoo uskovaisen nuoren naisen elämästä, joten se sisältää myös hengellisen aspektin. Mutta asiat on tuotu esiin niin luonnollisesti osana tarinaa, ettei se häirinnyt millään tavalla. Ei sinänsä, että se minua haittaisi, mutta vaikka et niin hengellisestä kirjallisuudesta niin välittäisi, tätä kirjaa ei kannata sen vuoksi jättää lukematta. Kirja on myös rehellinen. Luottamus Jumalaan rakoili välillä, mutta usko kantoi loppuun asti.

On mukava aloittaa vuoden 2015 lukupäiväkirja kirjalla, joka todella kosketti ja herätti tunteita. Se vaikutti, se olisi ehkä oikea määritelmä.

Ajattelin myös tänä vuonna luokitella lukemiani kirjoja hieman, joten tästä se lähtee:

Genre: muistelmat, hengellinen
Arvio: 5/5

Kommentit

Kuukauden luetuimmat tekstit

Muutto!

Joskus unelmat muuttuvat.

Kysymyksiä ja vastauksia...